EN NL

Not For Sale Nederland

is onderdeel van een internationale organisatie die
sociaal ondernemen inzet om mensenhandel te bestrijden.

De Nederlandse stichting is sinds 2012 actief en opereert zelfstandig. Haar missie is om slachtoffers van mensenhandel een nieuw perspectief op de toekomst te geven. Dit doet de stichting door het aanbieden van leerwerktrajecten in de sociale ondernemingen Dignita Amsterdam. In september 2015 opende de eerste sociale onderneming Dignita Vondelpark (lees hier over de sindsdien geboekte resultaten) en in april 2017 opende de tweede onderneming Dignita Hoftuin haar deuren. In het voorjaar van 2020 ging het derde restaurant Dignita Westerpark open.

Binnen Dignita kunnen slachtoffers van mensenhandel trainingen volgen en werkervaring opdoen. Met de verworven vaardigheden en het herwonnen zelfvertrouwen bouwen zij aan een nieuw en autonoom bestaan. Zo wordt voorkomen dat zij (nogmaals) ten prooi vallen aan mensenhandelaren.
Voor meer informatie over Not For Sale op internationaal niveau, klik hier.

Onze strategie

In 2012 start Not For Sale met het geven van trainingen aan slachtoffers van mensenhandel die in een Amsterdams opvanghuis verblijven. In een professionele keuken leren de slachtoffers gezonde soepen en salades bereiden. Na afloop van de training ontvangen zij een Not For Sale-certificaat. Door de opgedane werkervaring en de bevestiging van hun kunnen in de vorm van een diploma, stijgt de eigenwaarde van de deelnemers. Zij voelen zich weer onderdeel van de samenleving en durven plannen te maken voor de toekomst. Dit bevordert het herstelproces van de slachtoffers.

In samenwerking met het ROC van Amsterdam heeft Not For Sale de basistraining in 2015 uitgebreid. De stichting biedt sindsdien erkende leerwerktrajecten aan in de sociale onderneming en geaccrediteerde leerwerkplek Dignita. Slachtoffers van mensenhandel kunnen hier onder intensieve begeleiding verschillende leerwerktrajecten volgen: van basistrainingen in keukentechnieken tot volledige MBO-opleidingen. De tijdens de training gemaakte producten staan op het menu in de Dignita-restaurants.

Door de training en opgedane werkervaring krijgen de slachtoffers zicht op een betaalde baan of een vervolgopleiding naar eigen keuze: een nieuwe toekomst in Nederland of land van herkomst. De afstand tot de arbeidsmarkt wordt verkleind en de re-integratie in de maatschappij wordt hierdoor ook gestimuleerd.

Not For Sale wil graag meerdere Dignita-vestigingen in Nederland openen. Op deze manier komen meer trainingsplekken beschikbaar voor de slachtoffers. Op de lange termijn wil de stichting het concept uitbreiden naar de thuislanden van veel slachtoffers. Zo kan het probleem bij de bron worden aangepakt. Om dit realiseren kan Not For Sale alle hulp gebruiken. U kunt ons op meerdere manieren steunen.

Onze impact

Geboekte resultaten

328 trainees hebben de basistraining ontvangen

172 trainees hebben de vervolgtrainingen gevolgd

3 trainees hebben hun BBL-diploma behaald

76 deelnemers hebben een betaalde baan gevonden